Macropodus Opercularis / Paradijsvis

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 11:54

Deze prachtige vis komt oorspronkelijk uit Oost-India, Maleisië en Java.

 

Deze vis wordt het best in paartjes gehouden.

Het is aan te raden om de vrouwtjes een week voor de mannetjes in het aquarium te zetten. Hierdoor wordt een te dominant gedrag, wat tot vinnen bijten kan leiden, vermeden. Ook wordt aangeraden bij meerdere paradijsvissen meer vrouwtjes te plaatsen dan mannetjes.

 

De paradijsvis kan agressief zijn ten opzichte van kleinere vissen en worden dus best niet gehouden met bijvoorbeeld guppy's of andere sluierstaart/vin vissen.

 

De ideale omgeving is middelgrote, goed beplante aquarium. De bak richt je in met een donkere bodem. De planten komen best tot aan het wateroppervlak en ook enkele drijfplanten vinden ze leuk.

Zorg daarnaast ook voor voldoende schuilplaatsen. 

Deze vis zwemt voornamelijk in de bovenste waterlaag.

Let op: deze vissen zijn springers, dus zorg voor een dekruit!

 

Dit soort vis bereikt ongeveer een grootte van een 10 cm.

Het verschil tussen mannetje en vrouwtje ziet u in eerste plaats aan de kleuren. Mannetjes zijn veel meer gekleurd dan de vrouwtjes.

 

Voortplanting:

Het mannetje bouwt een schuimnest, als hij met het vrouwtje gaat paren gaan ze onder het nest hangen en draaien in elkaar als ze eitjes gaan afzetten, dat kunnen er wel 400 à 500 zijn. Zowel het mannetje als het vrouwtje spugen de eitjes in het schuimnest. Het mannetje zal de jongen nog goed bewaken en ook het nest verdedigen. 

Het mannetje zal dan alle vissen die in de buurt komen verjagen, meestal ook het vrouwtje, dus het is best dat met de vis en het nest in een aparte kweekbak, met hetzelfde water uit de oorspronkelijke aquarium zet. In deze kweekbak mag het water zeker niet ververst worden, de kleine visjes kunnen de verandering van waterkwaliteit niet aan, en zullen sterven.

 

Voeding:

Ze hebben als voorkeur levend voer en diepvriesvoer (muggenlarven, watervlooien, cyclops en artemia).

Ook droogvoer kan gegeven worden, als u maar zorgt voor voldoende afwisseling.

 

Ideale waterwaarden:

Temperatuur: 16-26 graden.
PH: 6-8
GH: 5-10

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.