Barbus Titteya Longfin / Cherry Barbeel Sluierstaart

Gepubliceerd op 12 februari 2022 om 12:26

In de natuur:

De Cherry Barbeel wordt gevonden in zwaar beschaduwde beken en rivieren in de Kelani tot Nilwala-bekkens van Sri Lanka. In het wild worden ze ook gevonden in Colombia en Mexico. Ze geven de voorkeur aan gebieden met langzaam stromend, ondiep water met een slibbodem en veel takken en bladafval. In de natuur is deze vis een alleseter en voedt hij zich met diatomeeën, algen, ongewervelde dieren en afval.

 

Eigenschappen:

Cherry Barbelen zijn zeer winterharde kleine visjes. Het zijn geweldige eters en kunnen goed overweg met de meeste medebewoners. Hun waterbehoefte is vrij eenvoudig te vervullen met regelmatige gedeeltelijke veranderingen. Mits de juiste zorg zijn deze kleine schoonheden een uitstekende keuze voor de beginnende visliefhebber.

 

Voeding:

Omdat ze alleseters zijn, eet de Cherry Barbeel over het algemeen alle soorten levend, vers en vlokkenvoer. Geef ze voor een goed evenwicht elke dag een hoogwaardig vlokkenvoer. Voer pekelgarnalen (levend of bevroren) of bloedwormen als traktatie. Meerdere kleine voedingen per dag zijn ideaal, en minimaal één voeding per dag is absoluut noodzakelijk. Een algemene vuistregel bij het aanbieden van meerdere keren per dag voer is om bij elke voeding alleen te geven wat ze in 3 minuten of minder kunnen consumeren. Als je maar één keer per dag eten aanbiedt, geef dan wat ze in ongeveer 5 minuten kunnen eten.

 

Het houden van de Cherry Barbeel:

Ze zwemmen in alle delen van het aquarium, maar zoeken vooral dekking in beplante gebieden. Deze zeer actieve vissen hebben ook uitgestrekte open gebieden nodig om te zwemmen. Een kleine school heeft minimaal een aquarium van 40 liter nodig.

Aan te raden is om minimaal 6 tot 10 exemplaren te houden. Ze zullen minder schuw zijn en zullen meer natuurlijk gedrag vertonen. Daarnaast zullen de mannen ook beter op kleur komen omdat ze meer competitie hebben.

Zorg voor een goede filtratie en voer regelmatig waterverversing uit. Een efficiënte filter en een goede waterbeweging zijn nodig voor de mannelijke vissen om hun kleuring te ontwikkelen.

Deze vissen zullen het het beste doen en worden het meest effectief weergegeven in tanks die hun natuurlijke habitat nabootsen. Ze zullen een aquarium met veel dichte begroeiing en drijvende planten waarderen waar ze beschutting kunnen zoeken. Zorg voor een donkere ondergrond en een open plek in het midden om te zwemmen.

Het is ook aan te raden om een aantal dode bladeren aan het aquarium toe te voegen. Als deze ontbinden helpen ze op de waterkwaliteit goed te houden en stimuleren ze de groei van goede bacteriën. De bladeren kunnen in het aquarium gelaten worden tot ze helemaal verdwenen zijn of ze kunnen om de paar weken vervangen worden voor verse exemplaren. Daarnaast is het ook een goede voedselbron voor kleine en/of jonge visjes.

 

Voortplanting:

De Rode cherry barbeel zorgt niet voor de jongen en verstrooien hun eieren net als de meeste andere barbelen en vergelijkbare soorten.

Als de vissen gezond zijn en in een goed beplant aquarium zitten zullen er regelmatig kleine visjes bijkomen zonder interventie, maar om meer jongen over te houden kan de kweek het beste gecontroleerd gedaan worden.

Het uitkomen van de eieren is afhankelijk van de watertemperatuur, maar meestal duurt het 24 – 48 uur. Na ongeveer 24 uur zullen de jongen vrij rondzwemmen. Ze kunnen gevoerd worden met infusiediertjes of iets vergelijkbaars en als ze groot genoeg zijn ook jonge artemia, microwormen of iets vergelijkbaars.

 

Waardes:

PH: 6 – 7,5

Temperatuur: 20-26°c

Grootte: 3 tot 5 cm

Hardheid: 5-9

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.