Kersenbuik Cichlide - Pelvicachromis pulcher

Gepubliceerd op 6 oktober 2022 om 15:45

Als u op zoek bent naar een kleurrijke vis, dan is deze kersenbuik er zeker één!

 

Deze vissen zijn in eerste instantie heel vreedzaam, echter in de paartijd is dit volledig het tegenovergestelde.

Ze kunnen perfect samenleven met andere vissen, echter kijkt u best om de andere vissen niet te klein te gaan zoeken. Kleiner dan de tetra wordt heel moeilijk. Ook te drukke vissen worden niet aangeraden.

 

De kersenbuik zwemt vooral tussen de middelste laag en de bodem. Het is ook op de bodem vooral dat ze eten gaan zoeken. Om die reden wordt aanbevolen om te werken met een grond van grind of zand. Daartussen gaan ze zoeken naar hun voedsel.

 

Typisch bij deze kersenbuik is dat ze nood hebben aan schuilplaatsen. Ze moeten zich ergens kunnen wegstoppen. Een grotje, dichte beplanting,... daar zijn ze gek op. Ook tijdens de paartijd zullen ze hier heel goed gebruik van maken.

Ideale temperatuur ligt tussen de 24 en 28 graden.

 

Verschil tussen mannetje en vrouwtje:

Bij deze vis is het verschil heel duidelijk zichtbaar. Zo zie je aan hun buik al een verschil aan het kleur. Mannetje hebben een zachtroze gekleurde buik, de vrouwtje een veel feller roze tot rode buik.

Ook bij de vinnen zie je een groot verschil. Bij de mannetjes is de rugvin puntige, alsook hun aarsvin. Bij de vrouwtjes is dit allemaal ronder. 

Een volwassen mannetje wordt een tiental centimeter groot, een vrouwtje een zevental centimeter.

 

Voortplanting

Bij de kersenbuik Cichlide gaat dit vrij vlot.

Best is om een koppeltje te kiezen die dezelfde grootte hebben.

De vrouwtjes tonen duidelijk aan de mannetjes dat ze er klaar voor zijn. Eerst en vooral gaat het vrouwtje in de schuilplaats haar eitjes afzetten (dit gebeurt niet in 1 keer). Daarna gaat het mannetje binnen om de eitjes te bevruchten. 

Hierna gaat het vrouwtje de eitjes verzorgen, terwijl het mannetje alles bewaakt. 

Tijdens deze periode kunnen de vissen redelijk agressief zijn. Vooral het vrouwtje. Soms wordt het mannetje toegelaten, maar soms zijn de vrouwtjes zo agressief dat ook hij niet mag naderen.

 

Voeding

Zowel levend voer als diepvriesvoer: Muggenlarven, watervlooien, artemia,...

Cichlidensticks kunnen uiteraard ook.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.